Gräddosten gräddis från Glada bondens mejeri
Mejeri

Gräddosten gräddis från Glada bondens mejeri

I dagens hälsomedvetna samhälle har raw food-dieten blivit alltmer populär.

Raw food-dieten fokuserar på att äta livsmedel som inte har blivit upphettade över 42 grader Celsius, vilket sägs bevara näringsämnen och enzymer bättre än traditionellt tillagad mat. En vanlig fråga som uppstår när det gäller raw food är om gräddost kan anses vara en del av dieten.

Gräddosten gräddis från Glada bondens mejeri
Gräddosten gräddis från Glada bondens mejeri Lånad bild med tillstånd av: Edward Blom

För att förstå om gräddost är raw food eller inte måste vi först förstå hur gräddost tillverkas. Gräddost är en ost som görs genom att koagulera mjölk med en syra, vanligtvis citronsaft eller vinäger. Sedan pressas ostmassan för att få bort överflödig vätska och forma den till osten vi känner till och älskar.

När det gäller raw food-dieten är det främsta syftet att få i sig livsmedel som inte utsatts för höga temperaturer, eftersom detta kan påverka de naturliga enzymer och näringsämnen som finns i maten. Genom att äta livsmedel i sin råa och oförändrade form sägs det att vi får i oss mer av de näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt.

När det gäller gräddost är det viktigt att notera att den traditionella tillverkningsprocessen innebär upphettning av mjölken för att koagulera den. Detta innebär att gräddosten inte produceras under de råa förhållanden som krävs för att betraktas som en del av raw food-dieten.

Det betyder inte nödvändigtvis att gräddost är dåligt för hälsan eller att den inte har några näringsmässiga fördelar. Gräddost är fortfarande en god källa till protein, kalcium och andra näringsämnen som kroppen behöver. Men för de som följer en strikt raw food-diet kan gräddost inte anses vara en del av den.

Slutsatsen är att gräddost inte är raw food i sin renaste form eftersom den traditionella tillverkningsprocessen innebär upphettning av mjölken. För de som följer en raw food-diet kan det vara bättre att välja alternativ som inte har blivit upphettade för att säkerställa att de får i sig så många näringsämnen och enzymer som möjligt. Men för de som inte är strikt bundna till raw food-dieten kan det vara helt okej att njuta av gräddost i lagom mängd som en del av en balanserad kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *