Detta är prinsparets bröllopstårta. Dvs prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Efterrätter

Älskar du också princesstårta?

Varför heter det princesstårta? En historisk förklaring

Detta är prinsparets bröllopstårta. Dvs prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Detta är prinsparets bröllopstårta. Dvs prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Även mössen är utklädda till prinsessor när de ska baka en tårta och äta upp den.

Prinsesstårta är en av de mest klassiska svenska bakverken och är en populär tårta som serveras vid högtider och speciella tillfällen. Men varför heter det egentligen prinsesstårta? Namnet kan spåras tillbaka till 1930-talet då tårtan kallades “grön tårta”. Det var först senare som namnet byttes till prinsesstårta.

Enligt en populär teori var det prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som fick tårtan att byta namn. Dessa prinsessor var elever till hushållsläraren Jenny Åkerström som skapade tårtan. Prinsessorna tyckte så mycket om tårtan att den snabbt blev populär på hovet och bland adeln. Namnet “prinsesstårta” var ett sätt att hedra prinsessorna och deras kärlek till tårtan.

Det finns dock andra teorier om varför tårtan fick sitt namn. Enligt vissa källor kan namnet härledas till att tårtan var en favorit bland prinsar och prinsessor vid hovet. Oavsett vilken teori som är korrekt så är prinsesstårta en klassisk svensk tårta som har en spännande historia bakom sig.

Historisk bakgrund

Ursprunget till namnet

Prinsesstårtan är en av de mest populära tårtorna i Sverige, men varför heter den så? Namnet prinsesstårta på olika sorters bakverk har förekommit sedan slutet av 1800-talet, men avsåg andra recept. Redan 1884 beskrevs en prinsessbakelse i Mathilda Langlets bok “Husmodern i staden och på landet”.

Det var dock först på 1920-talet som prinsesstårtan som vi känner den idag började ta form. Ursprungligen kallades den grön tårta, men det var den legendariska hushållsläraren Jenny Åkerström som gav tårtan dess nuvarande namn. Du kan så klart göra egna tårtor genom att köpa tårtlock i sockerpasta och sedan bjuda hem en prinsessa hem på en princessstårta.

Tårtans utveckling

Receptet på prinsesstårta dök för första gången upp i kokboken “Prinsessornas kokbok”, som utkom första gången på 1930-talet. Tårtan består av tårtbotten, vispad grädde och vaniljkräm samt dessutom överdragen med marsipan. Ofta förekommer också ett lager sylt även om det saknas i originalreceptet.

Under åren har prinsesstårtan utvecklats och varianter med andra smaker har dykt upp. Idag finns det till exempel choklad prinsesstårta, hallonprinsesstårta och blåbärsprinsesstårta. Men trots alla variationer så förblir den klassiska prinsesstårtan en favorit bland svenskar i alla åldrar. Sen får vi inte glömma operatårtan och det är samma tårta fast med rosa överdrag i stället för grönt.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *